25-09-2014

Het in elkaar zetten van een broek

Tegenwoordig lijkt het of er alleen maar broeken worden genaaid bij ons. Dat is ook zo. Het leven is te vol om ook alle andere dingen te doen die ook leuk zijn, maar niet strict noodzakelijk. Broeken, broeken, broeken dus.

Gelukkig werkt  het computertekenen als een trein! Gewoon de maten invoeren, één druk op de knop en voilà, een perfect passend patroon op maat, heerlijk!!
De broek van deze week is voor de 8-jarige zoon. Hij mocht zelf bedenken - binnen de lijnen, dus met dezelfde pasvorm - hoe de broek eruit komt te zien. Dat betekent twee deelnaden op de pijpen, schuin, zodat ze een x vormen als hij zijn knieën tegen elkaar houdt, en extra opgenaaide zakken in de vorm van een driehoek.

Elke keer als ik de gulp naai, bedenk ik weer hoeveel makkelijker het is om het op de "industriële" manier te doen dan op de manier die ik in alle naaibeschrijvingen voor thuisnaaisters tegenkom. Daarbij moet je eerst de kruisnaad vanaf de gulp dichtnaaien, vervolgens de rits inzetten, inclusief gulpbeleg, onderslag etc. Een béétje lastig. Het kan zoveel makkelijker, namelijk op de manier zoals bij de gekochte broeken die ik uit elkaar heb geplozen.

Hoe gaat dat dan?

We nemen voor het gemak een jongensbroek, met de gulp links. Eerst wordt de rits aan het rechter voorpand gezet, tussen het voorpand en de onderslag van de rits. Daarna wordt de andere kant van de rits aan het linker voorpand gezet, d.w.z. aan het gulpbeleg. Let wel: de kruisnaad middenvoor is nog niet dicht! Dit maakt het allemaal erg makkelijk om te doen. Vervolgens wordt het stukje kruisnaad onder de gulp gedaan, door de stof op het linkerpand naar binnen te vouwen, en zo, op de goede kant, smal langs de kant op het rechter pand te stikken. Echt waar, de naad wordt vaak NIET eerst 'normaal' gestikt, en vervolgens doorgestikt, kijk maar naar een willekeurige gekochte broek! Als laatste wordt de gulp doorgestikt, en wordt de onderslag vastgezet met een paar trensjes. Ziet er ook nog eens heel professioneel uit.

De middenachternaad wordt ook gestikt, zodra de achterzak en de heuppas zijn gedaan. Daarna volgen de binnenbeennaad en de buitennaden, volgorde afhankelijk van welke je wilt doorstikken.

Er is nog wel meer te melden, bijv. over het gulpbeleg, maar om het met alleen woorden uit te leggen is veel te lastig. Bij voldoende animo zou ik een keer een stap voor stap werkbeschrijving kunnen maken...


Geen opmerkingen: