03-04-2014

Werk in uitvoering - mouwloze jurk met prinsessenlijn

Op het moment ben ik hard bezig om een patroon voor dames in de computer te zetten. In eerste instantie voor mezelf, maar dan wel zo dat het alvast voor heel veel andere maten voorbereid is. De bedoeling is dat er uiteindelijk een mouwloze jurk met prinsessenlijn uit komt rollen, maar daarvoor moeten eerst een aantal andere stappen worden gezet.

Het eerste dat in de computer komt te staan, is een basispatroon voor het lijfje. Een van de dingen waar het boek met de tekenmethode geen rekening mee houdt, is de hoogte van de buste en de afstand tussen de bustepunten. Daar wil Pattern9 nou juist wel rekening mee houden.

Op de afbeelding een basisvoorpand van een lijfje. Het patroon is door de computer drie keer getekend, waarbij elke keer dezelfde maten zijn gebruikt, alleen de afstand van de schouderlijn tot de bustepunt is verschillend. De derde figuurnaad, die een beetje naar rechts loopt, is voor iemand die een kleinere afstand tussen de bustepunten heeft. Je weet tenslotte maar nooit of er ook mensen zijn die geen standaardmaten hebben...

Kijk, dat is nou het leuke! Het kost even wat hoofdbrekens om alle lijnen en punten op de juiste plaats neer te zetten (waarbij je niet moet denken aan vaste waarden, maar meer zo: de afstand van punt 1 naar punt 2 is de helft van de bovenwijdte plus x cm). Je kunt je voorstellen dat het wat hoofdbrekens kost om een en ander helemaal goed te krijgen. Maar het geeft zoveel voldoening als het lukt!

Voor dit basispatroon moet ik nu nog de figuurnaden aan de taillelijn 'programmeren'. Zodat er een mooi getailleerd lijfje komt, ongeacht welke taillewijdte de persoon in kwestie heeft.

1 opmerking:

Aafke Jongsma zei

Ik nomineerde je voor een Liebster Award!
Benieuwd? Kijk even op mijn blog...