08-01-2014

Werkbeschrijvingen in PDF en op internet

Het belangrijkste van een patroon is uiteraard de pasvorm van de patroondelen: dat wat op het 'raderblad' staat. Een patroon bevat echter meestal ook een werkbeschrijving, die voorschrijft hoe het geheel in elkaar wordt gezet. En daarvoor is niet slechts één goede manier:
  • een rechte naad kan 'gewoon' worden genaaid, maar ook bijv. als Engelse naad
  • een zoom kan één keer worden omgeslagen, of met een inslag vastgezet (om nog maar te zwijgen van met de hand omzomen)
  • de naden kunnen op verschillende manieren worden doorgestikt - of juist niet
  • een mouwsplit kan op verschillende manieren worden gemaakt
  • een mouw van een blouse of overhemd kan worden ingezet met een omgeslagen naadtoeslag zoals in de confectie gebruikelijk (geen rafelranden zichtbaar)
  • tunnels voor elastiek kunnen op veel verschillende manieren worden gemaakt: één breder elastiek, evt. doorgestikt, smallere tunnels met smal elastiek, of een tunnel met een opening erin om knoopsgatenelastiek doorheen te halen
  • etc.
Voor welke oplossing wordt gekozen, hangt af van persoonlijke smaak en moeilijkheidsgraad. Het patroon past er niet beter of minder goed door. Het ziet er anders uit, of professioneler.
Wel hebben sommige keuzes invloed op de naadtoeslag. Daarom worden de patronen van Pattern 9 zonder naadtoeslag geprint. 

Pattern 9 kiest voor de meest toegankelijke methode, om een standaard werkbeschrijving met de patronen mee te sturen. Geen ingewikkelde dingen, wel een goed kledingstuk. Variaties daarop (zoals bovengenoemde) zullen op dit weblog worden gepubliceerd, voor zover ze gedaan kunnen worden met de patroondelen uit het basispatroon. Uiteraard kunnen ook andere werkwijzen worden gevolgd.Wij staan tevens open voor tips en nieuwe ideeën - of verzoeken!

Geen opmerkingen: