09-01-2014

Sierstiksels

Sierstiksels voegen iets toe aan de uitstraling van een kledingstuk. De perfecte plaats om een persoonlijk accent toe te voegen. Voor een sierstiksel hoef je geen patroon te kopen - dat verzin je gewoon zelf! Of als er geen inspiratie is, kijk om je heen. Ideeën genoeg: tijdens het strijken van een broek, tijdens het rondkijken in een al dan niet virtuele kledingwinkel, of in de tram.

Sierstiksels worden op de losse patroondelen genaaid, voor het in elkaar zetten. Is de stof erg dun, kun je ervoor kiezen om er een versteviging achter te zetten, bij de meeste stoffen zal dat niet  nodig zijn.

Het leuke is dat alles mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld op een kinderkledingstuk een tekening van het kind in sierstiksel omzetten. Laat het kind de tekening maken op patroontekenpapier (of trek een tekening over), speld het op de stof en naai dwars door het papier over de lijnen heen.

Op de afbeelding alvast wat ideeën voor sierstiksels op een achterzak (of borstzak). Tip: kies zeker in het begin niet voor sierstiksels die precies in het midden elkaar kruisen. Het is dan niet zo erg als het toch iets te veel naar links of rechts uitvalt.

Het sierstiksel kan genaaid worden met speciaal doorstikgaren. Sommige naaimachines hebben een doorstik-stand, waarbij er elke keer drie steekjes op dezelfde plek worden gemaakt, dan wordt het met normaal  naaigaren ook dikker. Het kan ook zijn dat je helemaal tevreden bent met gewoon garen en een gewone steek, daar is niets mis mee (de laatste variant is wel gevoeliger voor slijtage).

Geen opmerkingen: