06-01-2014

Digitaal patroontekenen - les 7: het overzetten van de punten in Inkscape

Dit is de laatste les van de cursus digitaal patroontekenen. In deze les worden alle punten van het patroondeel overgebracht naar Inkscape, waarna het kan worden bewerkt, uitgeprint en opgeslagen voor later gebruik.

Nogmaals, ik ben geen Inkscape-expert. Onderstaande is het beste wat ik heb kunnen vinden, maar sommige dingen vind ik nogal knullig, zoals het uitprinten. Mocht iemand dus betere suggesties hebben, dan zijn die zeer welkom!


 • Start Inkscape op. Via Bestand - Documenteigenschappen stel je de standaardeenheid in op cm. Het rechthoekje dat op het scherm staat (en dat je later heel hard nodig gaat hebben) haal je weg door 'paginarand weergeven' uit te vinken.
 • Selecteer in de linkerzijbalk de functie 'rechten of bezierkrommes trekken'. Nu ga zo grofweg de punten van het lijfje tekenen, alvast een beetje op de goede plek, in het vierde kwadrant dus. Bovenaan en aan de linkerkant worden de centimeters aangegeven. De punten moeten dus rechts van de nul bovenaan, en onder de nul aan de linkerkant komen. Zodra je gaat tekenen, kun je ook naar beneden en naar rechts scrollen om dat gebied beter in beeld te krijgen.
 • Houd het plaatje van het lijfje in je hoofd en teken zo ongeveer de 13 punten in een polygoon, gewoon een beetje op gevoel. Je kunt ook in het wildeweg klikken, en een punt meer of minder maakt ook niet uit, kun je allemaal later veranderen. Sluit het polygoon door de laatste klik op het allereerste punt te zetten: het licht dan rood op. 
 • Haal je Excel-bestand met alle punten met hun x- en y-coördinaten er ook bij.
 • Nu klik je in de linkerzijbalk op de functie 'paden aanpassen via hun knooppunten'. Klik op een punt dat linksboven staat, het wordt nu rood. Helemaal bovenaan zie je een vakje met x: ervoor, en een vakje met y: ervoor. Hierin geef je de waardes van de coördinaten aan. Kan tot op de drie cijfers na de komma precies. LET OP: Zet een - (minteken) voor ALLE waardes van de y-coördinaten!!
 • Na het ingeven van elke coördinaat zie je het geselecteerde punt verspringen.
 • Klik vervolgens op het volgende punt en geef dat de waarde die het moet krijgen, volgens het rijtje in Excel. Als dit klaar is, lijkt het al een klein beetje op het patroondeel dat je wilde hebben. 
 • Heb je een punt te veel of te weinig? Met de pictogrammen bovenaan (die je ziet als je bezig bent met de functie 'paden aanpassen via hun knooppunten') kun je spelen met de punten.
 • Wanhoop niet als alles niet direct goed gaat, oefen eventueel met een ander polygoon en probeer de functies uit.
 • Als alle punten op de juiste plek staan, kun je de lijnstukken die curves moeten worden, gewoon oppakken en verslepen tot je er tevreden over bent. Pak de lijnstukken ergens beet, verplaats de muis en zie wat er gebeurt. Je krijgt nu een patroondeel dat je ook op papier getekend had kunnen hebben, met de coördinaten precies goed.
 • Vergeet niet de tekening op te slaan. Om het uit te kunnen printen, moet je via de Documenteigenschappen de paginarand opnieuw weergeven. Inkscape print namelijk alleen wat er op het A4-tje staat, dus als je de opdracht 'print alles' geeft, en je tekening staat nog op de plek waar die is getekend, krijg je toch een wit vel. 
 • Met het bovenste icoontje aan de linkerkant 'object selecteren of vervormen', kun je de tekening oppakken en verplaatsen. Zet hem zo op het A4-tje dat het achterpand er helemaal oppast. Geef vervolgens de opdracht om dit af te drukken. Pak de tekening weer op en verschuif hem naar links, zodat het voorpand helemaal op het A4-tje staat. Geef opnieuw de printopdracht.
 • Als het goed is, ben je nu helemaal tevreden!

NB het patroon van het lijfje is een basispatroon, met heel weinig overwijdte. Houd hiermee rekening als je met dit patroondeel verder wilt.
Als je grotere patroondelen wilt tekenen en printen, is het lastig om dit met schuiven te doen. In de tutorial waarnaar in de vorige les werd verwezen, staan hiervoor aanwijzingen, er zijn op internet wel meer tips te vinden. Een tip kan zijn om herkenningspunten toe te voegen in de tekening, zodat je die na het printen kunt gebruiken om de delen goed op elkaar te plakken. Denk gewoon creatief na, of zoek een bijpassende tutorial of uitleg op internet (die je meestal wel in het Engels kunt vinden).


4 opmerkingen:

hilde zei

Bedankt voor deze cursus! Ik heb hem niet echt helemaal mee gevolgd, maar zal hem zeker onthouden voor als ik ooit met patroontekenen aan de slag zal gaan. Ik heb nu toch vast een idee van hoe het werkt.

Anoniem zei

Ontzettend bedankt voor je cursus!

Gr. Esther

Hans from Holland zei

Wat heb je hier een werk aan gehad. Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Het werken met cijfers is nogal abstract, zou een tekenprogramma (b.v. Draftsight (gratis in 2D) of Sketch-Up) niet hanteerbaarder zijn en de verbeelding meer aanspreken?
Hans

Karien zei

Wie weet Hans! Dat mag dan iemand anders doen :-)