10-01-2014

Deelnaden

Je kunt heel eenvoudig patronen veranderen door de patroondelen door te knippen. Aan de pasvorm verandert er niets: elk patroondeel heeft na het aan elkaar naaien de oorspronkelijke vorm terug. Je krijgt wel een totaal ander kledingstuk, helemaal als je verschillende stoffen gebruikt.

Op de afbeelding een paar voorbeelden. Het eenvoudigst is om de patroondelen langs rechte lijnen door te knippen. Dat naait natuurlijk het makkelijkst. (Hier is het natuurlijk ontzettend handig als je het patroon als PDF hebt, zodat je het indien nodig nog een keer kunt uitprinten!)

Maar ronde vormen zijn ook mogelijk. Een variatie hierop is om gewoon het hele patroondeel uit de stof te knippen, en daarbovenop een deel ervan - bijvoorbeeld kniestukken - met een inslag vast te zetten. Zo wordt het kledingstuk plaatselijk steviger.

Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Gelukkig ben je niet gebonden aan een bepaald patroon. Zo lang je in de gaten houdt hoe de oorspronkelijke naden lopen, en je via het in stukken knippen en aan elkaar naaien weer bij diezelfde vorm uitkomt, is er geen enkel probleem.

Aandachtspunten:

  • knip nooit pas deelnaden als het patroondeel al uit de stof is geknipt. Ook al zou je een minimaal naadje maken, het kledingstuk verliest z'n pasvorm. Knip dus in de papieren patroondelen, en knip die stukken vervolgens met normale naadtoeslag uit de stof.
  • houd ook in de gaten op welk punt de extra naden elkaar eventueel kruisen, bijvoorbeeld bij het middelste broekje op de afbeelding moet de deelnaad op het achterpand net iets lager (of hoger) liggen dan die van het voorpand. Zo voorkom je - zeker met dikke stoffen - problemen met het naaien, en zit het kledingstuk ook lekkerder
  • natuurlijk kun je deelnaden ook bij andere kledingstukken toepassen 

Geen opmerkingen: