30-12-2013

Digitaal patroontekenen - voorwoord

Pattern Nine gaat de komende tijd laten zien hoe je digitaal kunt patroontekenen. Het is niet specifiek als patroontekencursus bedoeld - enig begrip van hoe patronen in elkaar steken, wordt als voorkennis wel verwacht.

Wat heb je nodig?

  • Een computer, of in elk geval iets waarop je de hieronder genoemde programma's kunt draaien. 
  • Een spreadsheetprogramma. Ik gebruik hiervoor Excel, en de meeste geïnteresseerden in deze cursus zullen wellicht de beschikking over Excel hebben. Er zijn ook spreadsheetprogramma's die gratis te downloaden zijn, maar ik heb me daar verder niet in verdiept.
  • Een tekenprogramma. In feite kun je meerdere programma's gebruiken (bijv. GIMP), maar het programma dat ik zelf het meest gebruikersvriendelijk vind, is Inkscape. Gratis te downloaden (en nog legaal ook).
  • Deze cursus maakt gebruik van de filmpjes patroontekenen die een enthousiaste mevrouw op YouTube heeft gezet. Zij heeft uitdrukkelijk toestemming gegeven om de tekst van de filmpjes te vertalen. Hoe je deze tekst vervolgens omzet in x- en y-coördinaten van tekenpunten, en die vervolgens met elkaar verbindt, daar gaat deze cursus over.
  • Begrip van wiskundige termen is wel heel handig. Niet alleen de coördinaten, maar ook de formules die nodig zijn om tot een bepaald punt te komen vinden het prettig als ze met begrip ontvangen worden. Domweg overnemen is in de meeste gevallen ook wel voldoende, maar het helpt heel erg als je het ook nog begrijpt.

Geen opmerkingen: